Sørlandet er i sentrum for den mest spennende satsingen innen offentlig IT
Skatteetaten har et av landets største og mest innovative IT-miljøer. Her utvikles tjenester som kommer hele befolkningen til gode. Flere hundre dyktige utviklere sitter fordelt over flere steder i Norge.
En av Skatteetatens viktigste lokasjoner er i Grimstad. Der er det allerede et etablert utviklermiljø, som jobber med å utvikle neste generasjons skatte- og innkrevingstjenester for alle som bor, jobber og lever i Norge.
Store endringer i Grimstad
Skatteetaten står foran en av de mest spennende digitale omstillingene i offentlig sektor. Og da må lokalene rehabiliteres og tilpasses teknologers behov. Og det må være plass til mange nye hoder.
– Vi omprogrammerer huset i Grimstad fullstendig, forteller Jarle Langemyr, seniorrådgiver eiendom i Skatteetaten.
– For å kunne sette brukerens behov i sentrum må vi også sette de ansattes behov i sentrum.
– Det vi gjør er å lage mye mer åpenhet i bygget. Det har også vært ønskelig å ha utvikling og forretningssiden nærmere sammen. Det har mye å si med tanke på hvor vi plasserer enhetene i bygget. Vi vil at de som utvikler, skal sitte tett med dem de utvikler for, forklarer han.
– Dessuten vil fløyene bli bygget opp til å ha flere stille soner, og det kommer flere aktivitetsbaserte soner der man kan samhandle med hverandre.
- For å møte behovene til folka våre vil det anskaffes mye nytt utstyr, som store buede skjermer, og løsninger for å kunne enkelt sette seg ned og jobbe med arbeidsoppgavene sine hvor som helst. Alt dette er gjennomtenkt sammen med de ansatte.
Smidigere jobbing og mer sosialt samvær
Jarle Langemyr presiserer at det er vel så viktig å legge opp til flere mindre formelle møteplasser og mer sosialisering:
– Vi får det vi kaller for cafébaserte samhandlingsområder i hjertet av bygget. Der vil folk kunne treffes i mindre formelle arenaer. Så oppgraderer vi fellesarealene betydelig. Kantinen vår blir i dag gjerne brukt mellom 11 og 13, men fremover legger vi opp til at den skal kunne brukes hele dagen. Den får en egen kaffebar og blir mer «loungebasert».
Langemyr er tydelig på at dette blir en stor omveltning for alle de som jobber for Skatteetaten i Grimstad. De ansatte har likevel hatt stor medvirkning i prosessen med å utforme de nye lokalene og finne de beste løsningene.
Viktigheten av mer samspill mellom utviklere og forretningssiden av Skatteetaten kan ikke undervurderes. Det er to store miljøer som har alt å tjene på å jobbe tettere sammen, i stedet for å befinne seg på forskjellige fløyer av bygget.
Ved siden av programmet Fremtidens innkreving kommer det flere prosjekter der begge sidene vil måtte samarbeide godt, blant annet en stor satsning som innebærer modernisering av aksjonærregisteret. Der skal det bygges felles løsninger som både Brønnøysundregisteret og SSB skal benytte seg av, og deler av dette prosjektet vil utvikles i Grimstad. Der er det mye fagkompetanse på aksjer og eiendom.
Trenger flere på Sørlandet
Den store rehabiliteringen av kontorfasilitetene vil forhåpentlig gi et løft og legge til rette for en god arbeidshverdag, men det er også verdt å trekke frem Sørlandsregionen som et attraktivt sted å bo og jobbe.
– Vi trenger flere folk, og mange vi ønsker å rekruttere er rundt 28-40 år gamle. Dette er mennesker som kanskje er ute etter en livsstilsendring. Og det å flytte til Sørlandet kan være nettopp den endringen de trenger. Der er det tilgang til relativt mye boliger til gode priser. Grimstad er flott i seg selv, men det vil også kunne være enkelt å bo i for eksempel Arendal eller Kristiansand og jobbe i Grimstad. Arendal er bare en kjapp kjøretur unna, sier Roar Ørvik, seksjonssjef i Skatteetaten.
– I disse dager er det mange som velger hjemmekontor, men vi ser det som et godt tegn at det er mange på plass på kontorene i Grimstad. Det viser at det er et godt arbeidsmiljø. Vi ønsker å skape et godt miljø på kontoret, sørge for at folk tar samtalene over kaffekoppen.
Han viser til flere fordeler med å bo og jobbe på Sørlandet. Lite kø til jobb eller barnehagelevering er én ting, men det er også nært kysten, samtidig som det er kort vei innover landet til alpinsentre, om man skulle ønske å tilbringe tiden der.
– Det er et stort IT-miljø her nede. Mange satsninger, både i offentlig og privat sektor. Det bygges batterifabrikk, og det er flere klynger innen olje, finans, forsikring og teknologi. Det er også gode muligheter for karriere for to, hvis eventuell partner også vil skaffe seg jobb, sier Ørvik.
– Skatteetaten er en bra arbeidsplass, men det er vel så viktig å fremheve at Grimstad er flott!
– Oppussingen setter i gang for fullt i april og vil ta 10-12 måneder. Det vil imidlertid være plasser og møterom tilgjengelig i deler av bygget under hele oppussingsperioden. Det er kjempeviktig for oss å få nye lokaler, og lokke til oss yngre medarbeidere. På den andre siden av denne oppussingen venter Sørlandets spenstigste utviklingslokaler på oss, avslutter Jarle Langemyr.