Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Veien fra å skrive kodelinjer til det er ute, er veldig kort her på huset

Skatteetatens utviklingsmiljø i blant annet Grimstad er kjent for å kunne levere store prosjekter raskt.
Skatteetatens utviklingsmiljø i blant annet Grimstad er kjent for å kunne levere store prosjekter raskt. Foto: Bent André Solheim
Del

Offentlige tjenester må fungere smertefritt. Millioner av nordmenn bruker de daglig, og det er essensielt at det er minst mulig nedetid og færrest mulig problemer.

Ta for eksempel skatt: Det er nå slik at vi alle må forholde oss til det. Og da er det veldig greit at skattetjenestene faktisk fungerer uten problemer. Vi må kunne logge oss inn for å sjekke opplysninger eller skattemelding.

Og for at de skal fungere trengs det dyktige, kompetente og kreative utviklere, som ikke kaster bort tid på unødvendige oppgaver.

Et utviklingsmiljø som virkelig klarer å levere

Bjarte Karlsen, utvikler og teknisk arkitekt i Skatteetaten. <i>Foto:  Bent André Solheim</i>
Bjarte Karlsen, utvikler og teknisk arkitekt i Skatteetaten. Foto:  Bent André Solheim

Derfor satser Skatteetaten på å ha et stort og innovativt utviklermiljø, som fordeles på blant annet Oslo, Grimstad, Mo i Rana og Bjørnevatn. Miljøet er allerede blitt kjent for å kunne levere store prosjekter raskt. Et svært godt eksempel er kompensasjonsordningen, som ble innført tidligere i år. Den sørger for at bedrifter som er rammet av bortfall av inntekter grunnet korona-krisen, kan søke om kompensasjon fra staten. Den underliggende tekniske løsningen ble laget av Grimstad-miljøet på noen få uker, og beskrives som en kjempeinnsats av flere hundre utviklere.

Noe slikt hadde ikke vært mulig uten den såkalte Aurora-plattformen, forteller Bjarte Karlsen, utvikler og teknisk arkitekt i Skatteetaten. Han vil gjerne dele litt bakgrunnsinformasjon om hvordan Aurora ble til:

– Prosjektet med å innføre en PaaS (platform as a service)-plattform startet i 2015. Året før konkluderte vi at vi trengte en plattform som gav oss raskere utvikling og bedre effektivitet. Plattformen vi kjørte på frem til da hadde mange manuelle rutiner, manuell planlegging av hvor applikasjoner skulle plasseres og mange hjemmelagde verktøy. Det var lite industristandard-løsninger, sier han.

–Vi ønsket å bruke en mer industribasert plattform med tilhørende komponenter. Vi understøtter kulturen vår med teknologi, samtidig som vi får den til å forbedre seg, ved å lage verktøy som gjør det «lett å gjøre det rette». Vi landet på OpenShift fra RedHat som base for vår plattform. Aurora er et lim som ligger på toppen av OpenShift, for å sørge for at kulturen vår kan være produktiv på en industribasert plattform.

Avansert plattform som sørger for effektiv jobbing

Vis mer

Hva er så egenskapene til Aurora? Kort fortalt er målsettingen at det skal være minst mulig jobb for utviklere å få ut sin kode, og for testere å teste funksjonaliteten.

– Veldig mange av utviklerne kan sitte og jobbe med sin kode, og når de er ferdige kan de bruke det i vår standardiserte pipeline. Så kan vi rulle det ut på plattformen vår med veldig lite innsats. Poenget er at de fleste skal bare kunne sitte og jobbe, uten forsinkelser, sier Bjarte Karlsen.

Testaspektet er veldig viktig hos Skatteetaten. Ting må fungere smertefritt før de rulles ut.

– Det meste av funksjonaliteten skal testes langs hele testpyramiden vår, så kodenært som mulig. En applikasjon til test kan settes opp med eksterne tjenester rundt. Det kan testes på ytelse og verifisering. Det er ingen grenser for hvilke tester du kan bruke, forteller Jarle Hansen, testansvarlig i Aurora.

– Vi har et utviklingscluster hvor det meste av testingen foregår, og endringstakten er helt enorm. Sist jeg sjekket skjedde det en utrulling hvert 20 sekund på kryss av alle clustrene. Vi tilbyr verktøy for utrulling og monitorering, vi har et grensesnitt som prosjektene kan bruke for å finne all informasjon om applikasjonene sine og hva som kjører. Vi har rett og slett komplette verktøy som utviklere kan bruke til både status, distribusjon og andre dagligdagse ting.

Jarle Hansen har bare jobbet i Skatteetaten noen få år, og har fulgt med på mulighetene til utviklingsmiljøet litt fra utsiden. Han innrømmer at han ble overrasket over hvor mye miljøet har av tilgjengelige verktøy og teknologier, at de for eksempel har laget sine egne språk (DSL) som er tilpasset domeneekspertene.

– Veien fra å skrive kodelinjer til det er ute, er veldig kort her på huset. Vi her har stort fokus på kvalitet og automatiske tester, som sørger for at resultatene kommer raskt. Det er veldig høy kompetanse blant de som jobber her. Vi har interne utviklingsforum der vi kan vise egne ting vi jobber med, kompetansegrupper og lignende, sier han.

Samarbeid etatene i mellom

Bjarte Karlsen og kollega Kristoffer Moberg Christensen er dypt involvert i utviklingen av den avanserte Aurora-plattformen. <i>Foto:  Bent André Solheim</i>
Bjarte Karlsen og kollega Kristoffer Moberg Christensen er dypt involvert i utviklingen av den avanserte Aurora-plattformen. Foto:  Bent André Solheim

Skatteetaten er bare én av mange offentlige etater, og samtlige er tross alt avhengige av god digitalisering. Derfor foregår det svært mye samarbeid og utveksling av erfaringer miljøene i mellom. 

– Vi har en felles Slack-kanal med andre statlige og halvstatlige selskaper. Vi er rundt 40 organisasjoner der inne. Vi diskuterer plattform, vi har møter og vi deler erfaringer. Kulturene er forskjellige, så vi kan ikke alltid bruke hverandres løsninger, men vi deler innspill, sier Bjarte Karlsen.

Han viser også til at mange av kjerneelementene i Aurora-plattformen ligger på GitHub. Dette har ført til at for eksempel Brønnøysundregistrene har brukt deler av Aurora som inspirasjon til sin plattform. Statens Vegvesen har også brukt databaseautomatiseringen til Skatteetaten som inspirasjon når de lagde noen av sine databaseverktøy. Ikke minst er det mulig for de som er nysgjerrige å ta en titt på plattformen og sjekke hvordan de kan utvikle mot Skatteetaten.

– Vi genererer også testdata som andre kan bruke. Vi jobber veldig mye med syntetiske testdata for å få god kvalitet på disse.

Mer frihet til å jobbe hvor du vil

Den nye hverdagen innebærer at mange begynner å bli vant til å jobbe annerledes. Det er viktigere enn noensinne å kunne jobbe fra hvor som helst, men samtidig må sikkerheten ivaretas. Derfor er det nå mye større fleksibilitet i hva slags utstyr utviklerne kan jobbe fra. Om de ønsker å bruke Mac og nyeste iPhone-modeller, kan de det. 

– Du skal kunne jobbe på toget, eller fra utlandet for den saks skyld. Det har ikke vært mulig i Skatteetaten før. Vi har VPN som gir deg full tilgang som om du sitter på kontoret. Sikkerheten blir ivaretatt med tofaktors-autentisering, presiserer utvikleren.

Effektivitet, smidighet og fleksibilitet er altså stikkordene til Skatteetatens toppmoderne plattform. Det skal gå raskt å rulle ut nye funksjoner og applikasjoner, og det skal gå raskt å teste dem. Og nettopp derfor har etaten bruk for stadig flere dyktige utviklere.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Skatteetaten