Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Dette er ikke «bare» en bra IT-jobb — det er et samfunnsoppdrag

Del
Andreas Strømberg, senior HR-rådgiver i Skatteetaten. 
Andreas Strømberg, senior HR-rådgiver i Skatteetaten. 

Skatteetaten huser en av landets største IT-avdelinger med sine 870 ansatte, hvor 450 er utviklere. I tillegg leier de løpende inn konsulenter som jobber onsite på IT-divisjonens kontorer i Oslo, Grimstad, Mo i Rana og Bjørnevatn. Med flere større IT-prosjekter på gang jakter de kontinuerlig etter nye talenter i alle kategorier.

– Vi ser etter det meste egentlig; både utviklere, arkitekter og prosjektledere. Vi er åpne for mange ulike bakgrunner og utdannelser, i tillegg til erfaring, forteller Andreas Strømberg ansvarlig for IT-rekruttering i Skatteetaten.

– For oss er det viktig å være en fleksibel arbeidsgiver som tilrettelegger for en sunn balanse mellom jobb og fritid. Det er viktig for oss å legge til rette for å kunne kombinere en utfordrende jobb med småbarnsfamilielivet. Alle skal rekke barnehagen, understreker Strømberg.

Fra monolitt til hundrevis av ukentlige releaser

Men en sunn balanse i arbeidslivet betyr ikke at de ligger på latsiden i den offentlige etaten.

Geir Hegre Romundset er seksjonssjef i IT-divisjonen i Skatteetaten, og kan fortelle at det ytes mye i et høyt tempo blant de ansatte. Flere ansatte gir uttrykk for at det er minst like hektisk som i privat sektor, samt at de får mer krevende oppgaver og store faglige utfordringer.

Les mer: Skattetaten søker folk – se alle stillingene de utlyser her!

Det høye antallet utviklingstimer onsite utnyttes også stadig mer effektivt. Store deler av porteføljen utvikles etter smidige teknikker med fokus på å skape kode med høy kvalitet, noe som er avgjørende for at etaten skal fortsette å levere gode tjenester til befolkningen.

 Geir Hegre Romundset, seksjonssjef i IT-avdelingen i Skatteetaten.
 Geir Hegre Romundset, seksjonssjef i IT-avdelingen i Skatteetaten.

– Vi har standardisert det meste av egenutviklingen på bruk av Java. Utviklingen skjer på etatens Aurora plattform – oppkalt etter det bevegelige nordlyset. Plattformen er basert på en sammensetning av det beste som finnes tilgjengelig i markedet og vi utvikler den kontinuerlig.

Selv har seksjonssjefen tidligere fartstid i konsulentbransjen, og er godt kjent med presset om plutselige kveldsoppdrag på nye tilbud.

– Her i Skatteetaten fokuserer vi på å jobbe forutsigbart og hensynta både arbeidsgiver og de ansatte. Det er klart at det er noen faste perioder hvert år som mer hektiske enn andre, men de ansatte er positive nettopp på grunn av forutsigbarheten og fleksibiliteten vi gir dem ved at vi planlegger og samarbeider godt. Ingen blir superhelt alene, poengterer Romundset.

Viktig samfunnsoppdrag

Romundset forteller at mens oppdragene i konsulentbransjen for hans del i stor grad var preget av profittsøkende programmer for aktører innen finans- og telekom, er det de gjør i Skatteetaten noe man både kan være stolt av og enklere kan fortelle familie og venner om.

– Jeg vet at mange i konsulentbransjen opplever det samme som meg, at de oppdager at det også finnes gode oppdrag i det offentlige. Og at de etter hvert ønsker å bli ansatt eller få oppdrag blant de større og komplekse fagfeltene innen skatt, ytelser eller helse, for det er det virkelig spennende å jobbe med, sier Romundset.

Vis mer

– Ett av de viktigste og mest spennende prosjektene som vi jobber med nå er løpende behandling av skattemeldingen. IT-systemene som utvikles vil gjøre det mulig å ha løpende innsikt slik at du hele tiden kan være à jour med skatten og slippe store baksmeller. Satt på spissen skal du kunne levere skattemeldingen på en onsdag og ha skatteoppgjøret på konto torsdag.

I arbeidet med å digitalisere Skatteetaten er det viktig å holde tunga rett i munn, for små feil kan få store konsekvenser – både for enkeltpersoner og staten.

– Skatt står for majoriteten i finansieringen av velferdsstaten, så hvis vi feiler bare litt i vårt oppdrag vil det kunne gi store virkninger for velferdsstaten.

Moderne, attraktiv arbeidsgiver

Romundset forteller at mange unge blir overrasket over at etaten har så moderne verktøy og et levende teknologisk miljø.

– Mange av våre ansatte kommer fra konsulentbransjen, og de fleste blir værende her. De opplever at det er gode utviklingsmuligheter internt, blant annet gjennom muligheter for intern mobilitet.

 
 

– Her får du muligheten til å lede store prosjekter, og strategien er ikke nødvendigvis satt. Man går raskere i gradene, og kan raskere enn i privat sektor ende opp med å lede et prosjekt på 200 millioner kroner.

Strømberg legger til at det offentlige i Norge ikke alltid kan konkurrere med privat sektor når det kommer til lønn, men etaten har mange andre goder som kanskje er ukjent for mange.

– Med i regnestykket må også god, offentlig pensjon, overtidsbetaling, trening i arbeidstiden, og ikke minst forutsigbare arbeidstider og stabilitet. Veldig mange unge blir også positivt overrasket over sentrale lokaler, og moderne fasiliteter og verktøy.

– Alle får rask og god opplæring i skatt- og avgiftsfaget. Både nysgjerrighet og engasjement er noe vi særlig søker etter, avslutter Romundset.

Var denne artikkelen nyttig?

Les flere artikler fra Skatteetaten