Animatørene i Qvisten bruker svært kraftig maskinvare i jobben sin. Likevel klarer de fint å jobbe hjemmefra
Et av Norges mest profilerte og erfarne animasjonsstudioer har kontorer som ligger svært behagelig til inntil Akerselva i Oslo. Garantert et komfortabelt sted å jobbe, bortsett fra at det er ingen på kontorene for tiden, og har ikke vært det på snart ett år. Det viser seg nemlig at selv de mest krevende og tunge animasjonsjobbene kan fint gjøres hjemmefra, selv med begrenset kapasitet på hjemmekontoret.
Det forutsetter bare at man satser på riktig utstyr og riktige verktøy.
– Vi har alltid vært opptatt av å ta vare på de gamle maskinene våre, samtidig som vi henger med i tiden og følger med på utviklingen. Vi ønsker å bruke ressursene våre optimalt, forteller Andreas Martin Aanerud, teknologisjef hos Qvisten Animasjon.
Høye krav til maskinvare-leveranser
For å gjøre produksjonsarbeidet så sømløst og sikkert som mulig, bestemte bedriften seg for en stund tilbake å satse utelukkende på HP-maskiner.
– Vi har strømlinjeformet alt rundt Z-serien, som er de mest avanserte og kraftigste maskinene deres. En grunn til at vi i utgangspunktet gikk for HP var at de kunne skreddersy veldig mye, for eksempel ønsket vi spesifikke bios-settinger, og få dem ferdig konfigurert og satt opp.
Han nevner at for et slikt studio er det viktig å kunne sperre bruken av eksterne harddisker, slik at filmer og klipp ikke havner på avveie. Det er slike settinger som HP kan levere ferdigkonfigurert.
– Det er mange andre fordeler med HP, de har for eksempel veldig gode sikkerhetsløsninger. Maskinene er også utstyrt med neste generasjons Intel® Core™ i9-prosessorer, som er designet for å håndtere komplekse, flertrådete apper, og tar fleroppgavekjøringen til neste nivå.
– Det var når covid slo inn at vi skjønte at vi fikk en bonus med på kjøpet, nemlig hele løsningen for å kunne jobbe fra hjemmekontor på våre tyngre programvareløsninger, sier Andreas.
Helt uproblematisk å jobbe hjemmefra
Det Andreas snakker om er HP ZCentral Remote Boost, og er en programvareløsning som gjør det mulig å koble seg opp mot kraftige workstation-maskiner fra så godt som alle mulige klienter. ZCentral er inkludert som en del av HP-leveranser, så det var veldig enkelt for Qvisten å få funksjonaliteten på beina.
– Veldig mange studioer i bransjen har vært nødt til å gå for dyre, proprietære løsninger. Vi hadde allerede en løsning inkludert. Så når vi skulle sette i gang med hjemmejobbing, fikk vi hele studioet, med 60 artister, over til fjernstyring på 24 timer. Over en 1 Gb linje.
– Det er klart at det var en del ting som måtte løses etter hvert, og vi har i etterkant optimalisert sammen med internettleverandører og ISPen vår, med tanke på forsinkelser, VPN-tuneller, ruting av trafikk og andre ting. Men det grunnleggende funket fra første dag.
Han forklarer at alle artistene hos Qvisten fikk en guide for å sette opp løsningen. De fikk forklart hva som skulle installeres på hjemmemaskinen, hvordan VPN skulle settes opp, og hvor man skulle logge seg inn. HP ZCentral Remote Boost måtte også installeres på workstation-maskinene på kontoret, og det var en ganske sømløs prosess.
Fungerer med så godt som alt
Aanerud forteller at HP ZCentral Remote Boost er en programvareløsning som også kan kjøpes via lisenser, og dermed installeres på en hvilken som helst Windows- eller Linux-PC for distansejobbing.
– Dette er eksepsjonelt bra, om en ønsker en hybrid løsning, med nettskybaserte arbeidstasjoner / VDI-løsninger sammen med maskiner som er på kontoret. Da kan vi som studio fritt skalere bedriften med å leie PCer i kombinasjon med de eksisterende HP Z-arbeidstasjonene, og benytte oss av samme Remote Boost-løsning for fjernstyring.
– For artistene så vil det se helt likt ut, som om det er en nettskybasert maskin, kontormaskin i Oslo, eller en kontormaskin i Kristiansand, sier han.
Og det er ingen tvil om at presisjonarbeid som produksjon av animasjonsfilmer ikke er en utfordring for HP ZCentral Remote Boost:
– Husk at artistene våre har en krevende jobb. De bruker trykksensitive Wacom-brett og penner til å tegne. Dette er følsomme og presise verktøy. Og de klarer fint å sitte hjemmefra og tegne i 25 bilder i sekundet, som også kan skaleres til 30 bilder i sekundet ved behov, sier Aanerud.
– HP ZCentral Remote Boost har andre morsomme muligheter. For eksempel at den tilpasser seg din egen maskin. Om du bruker to skjermer hjemme, blir den automatisk satt opp til å fungere med det. Og arbeidsstasjonene på kontoret står der og gjør selve databehandlingsjobben.
Andreas peker på hvordan de kraftige PCene og store skjermene på kontoret står på, og viser at man kan se musepekeren bevege seg. Det betyr at artistene der hjemme jobber, men ingen som muligens er på kontoret kan se hva de jobber med, for personvernets skyld.
– Med slike løsninger klarer vi å levere det vi trenger hjemmefra, selv når vi jobber med kreative prosjekter. Vi har systemer på hvordan alle får fordelt sine oppgaver, vi lager detaljerte tidslinjer, slik at alle vet hva de skal levere og når. Og vi er flinke til å kommunisere med hverandre.
Han avslutter med å skryte av at HP har vært eksepsjonelt gode på støtte og samarbeid når korona slo inn, og Qvisten har hatt direkte kontakt med utviklerne i USA for å tilpasse funksjoner, og gi tilbakemelding.