– Det er som en kjempelang virtuell HDMI-kabel, strukket over nettet
Tillit er en av de største utfordringene bedriftsledere møter i dag. For å få hybridhverdagen til å fungere, må ledelsen innse at folk jobber like godt hjemmefra som de gjør på kontoret – om ikke bedre.
– Jobben er ikke lenger et hvor, det er et hva, sier Andrew Waite Brown fra HP.
– Det spiller ingen rolle hvor du gjør det, eller når du gjør det, bare du gjør det. Og den hybride jobbhverdagen handler ikke om å enten skulle jobbe hjemmefra eller på kontoret – den handler om fleksibilitet, å kunne gjøre begge deler.
Andrew Waite Brown mener at en kombinasjon av kontorjobbing og hjemmekontor fungerer optimalt.
– Jeg tror det er fint å ha en balanse mellom kreativiteten du opplever når du samhandler med andre mennesker, og roen du får til mer analytiske tanker når du sitter og jobber i fred, forteller han.
– Uttrykket «å jobbe hjemmefra» er jo fortsatt belastet. «Åhå, jobber du hjemmefra?» pleide folk å si med tydelig skepsis. «Nei, jeg jobber», måtte jeg svare. «Jeg bare jobber».
Kunnskapsarbeidere i dag tar det som en selvfølge at de skal bruke en bærbar PC. Det er vel og bra, med en rekke gode modeller som fungerer for de fleste – men man skal ikke glemme at de har sine begrensninger. Trenger man ekstra datakraft, minne, og et dedikert grafikkort, til oppgaver innen datavitenskap eller kreative yrker, får man langt mer ytelse for pengene dersom man velger en stasjonær modell.
Ingen data forlater bedriftens lokaler
I tillegg er det sikkerhetsaspektet. Ikke alle bærbare datamaskiner er utstyrt med HP Wolf Security, og glemmer man igjen PC-en sin på hotellrommet, eller mister den på flyplassen, kan man få et alvorlig GDPR-problem når kundedata kommer på avveie.
Heldigvis har HP en løsning som lar ansatte jobbe like effektivt uansett hvor de måtte befinne seg, uten at data forlater bedriftens lokaler.
Andrew Waite Brown er europeisk salgssjef for HP Anyware. Det en tjeneste som lar brukere koble seg opp mot en stasjonær arbeidsstasjon fra hvor som helst i verden, fra en hvilken som helst klient/PC, og fortsatt ha den samme brukeropplevelsen som om de hadde hatt maskinen rett ved siden av seg. Og her står sikkerheten i høysetet. Løsningen krever ikke VPN, og unngår dermed alle ulempene det medfører. Innlogging sikres av Active Directory og multifaktor-autentisering.
– Det er ingen data som forlater vertsdatamaskinen og havner på klientdatamaskinen, forklarer Andrew.
Alt som sendes er det vi ser, i form av krypterte piksler. Det er som en kjempelang virtuell HDMI-kabel, strukket over nettet.
Andrew har jobbet med denne løsningen i en årrekke, som ansatt i selskapet Teradici, og har full kontroll på hvordan det virker.
– Helt fra vi skapte Teradicis PC-over-IP-løsning tilbake i 2004, handlet det alltid om å gi brukerne den samme opplevelsen som om de satt med PC-en under pulten. Og da var grunntanken å satse på billedkvalitet først, mens båndbredde-begrensninger kom i andre rekke. Til sammenligning er H.264-kodeket designet for å strømme video, med lav båndbreddebruk som førsteprioritet og billedkvalitet på andreplass. H.264 er helt fantastisk til å sende pre-komprimerte videofiler, og brukes av alle de store strømmetjenestene – men det PCoIP må gjøre er å fange opp piksler, komprimere dem på direkten, og sende dem et annet sted.
– Det HP Anyware-brukere vil oppleve er det samme som om de hadde hatt arbeidsstasjonen sin under pulten, uansett om den er fem meter, fem hundre meter, eller fem tusen kilometer unna. Og det får vi til ved å se på hver piksel i billedbufferen på grafikkortet. Vi analyserer om det er tekst, video, eller grafikk – og så bruker vi forskjellige kodeker til å komprimere og sende de ulike delene av skjermbildet, slik at det blir høyest mulig kvalitet innenfor de gjeldende nettverksforholdene. Grafikk krever ofte så presis fargegjengivelse som mulig, mens video krever en høyere frame rate – og systemet optimaliserer deretter. Har du et skjermbilde med både video og grafikk, vil HP Anyware sende enkodingen av video-delen av skjermen over til GPU-en, som bruker NVIDIAs NVENC encoder til å få signalet over i H.264-format, mens grafikken tas hånd om av PCoIP for å kunne forbli tapsfri – og resultatet blir som om brukeren skulle sittet med en lokal maskin.
Jobb på laptop, chromebook eller et nettbrett
HP Anyware kan brukes på en rekke ulike måter. Det aller enkleste er å installere agent-programvaren på en stasjonær arbeidsstasjon, installere klient-programmet på en hvilken som helst enhet som en vanlig kontorlaptop, en chromebook, eller et nettbrett, oppgi IP-adressen til den stasjonære maskinen, og sette i gang.
Man kan også sette opp en gruppe med tilgjengelige arbeidsstasjoner, slik at ansatte med sporadisk behov for ekstra ytelse kan koble seg opp til riktig maskinvare når de trenger det.
Løsningen har også en avansert styringskonsoll, som kan brukes til å administrere tusenvis av PCoIP nullklienter. Da kan bedrifter som Facebook benytte seg av ansatte over hele kloden, som kan jobbe fritt på sentralisert hardware, uten at sensitiv data krysser landegrenser.
Programvaren støtter også periferiutstyr som 3D-mus og Wacom-tegnebrett, noe som er viktig for kreative fagfolk, slik som spesialeffekt-makerne i Industrial Light & Magic, eller animatørene i kanadiske Atomic Cartoons. De har rundt 800 ansatte i Vancouver, 120 i Ottawa, og rundt 60 i Los Angeles. De så først på Teradicis PCoIP-løsning for å gjøre det lettere å flytte ansatte rundt i landskapet, men da pandemien brøt ut, var teknologien god å ha.
– I løpet av to uker hadde vi 600 ansatte i full drift hjemmefra, forteller line producer Ben Bevan fra Atomic Cartoons. Og de kjempet mot tette deadlines.
– Vi var forpliktet til å levere en episode hver uke i to år, og takket være denne løsningen klarte vi å levere det vi skulle uten problemer.
– Vi satte opp folk hjemme med en nullklient og et Cintiq-tegnebrett, forteller Atomic Cartoons’ IT-sjef Robert Crowther.
– Når de begynte å tegne i vei for å øve, sa de «wow, dette er jo faktisk som å jobbe på maskinen under pulten». Ingen andre løsninger støttet Wacom-produkter på samme måten.
– Det er mange fordeler med å sentralisere arbeidsstasjonene, forteller Andrew Waite Brown.
– En av dem er støy. Har man mange arbeidsstasjoner i samme rom, blir det mye lyd og mye varme. Ved å montere dem i et rack i stedet, og sette dem i et dedikert rom med riktig kjøling, forstyrrer de ikke brukerne.
I tillegg blir det enklere å sitte hvor man vil når man ikke er knyttet til en fast, personlig arbeidsstasjon, og man får også utnyttet ressursene bedre.
– I stedet for at man har 40 arbeidsstasjoner stående i et kontorlandskap, hvor kanskje 20 er i bruk, er det bedre å ha dem i et datasenter, hvor noen andre får muligheten til å bruke dem.
Levende katastrofegjenopprettingsplan
HP Anyware selges via HPs partnerapparat, som en abonnementsløsning basert på et maks antall samtidige brukere. Bedrifter trenger da ikke én lisens per ansatt, men har en flytende modell, hvor folk deler på de tilgjengelige koblingene. En perfekt løsning for en hybrid hverdag.
– Slike hybride løsninger blir jo nesten som en levende katastrofegjenopprettingsplan, sier Andrew.
– Før fikk ikke folk gjort jobben sin hvis det ble kollisjon på motorveien, eller en snødag, slik vi pleide å ha i England. Nå har man fleksibiliteten til å bare jobbe hjemmefra i stedet. Man blir ikke sittende fast i rigide arbeidsformer, og får gjort det man skal uansett. Det må jo være en klar fordel for både ansatte og arbeidsgivere.
Er du interessert i å lære mer om HP Anyware? Snakk med din HP-partner, eller se mer på HP Anyware-sidene på HP.com.
Fremtidskontoret
Norsk ressursside fra HP om IT-sikkerhet, bærekraft og den hybride hverdagen.
Les mer »