Irland skal granske Elon Musks KI-modell
Irlands datatilsyn skal føre tilsyn med X' KI-modell Grok på vegne av EU. De mistenker at tjenesten bruker personlig informasjon fra europeiske borgere.
– Formålet med undersøkelsen er å finne ut om personlig informasjon brukes lovlig til å trene språkmodellene til Grok, skriver det irske datatilsynet i en uttalelse.
Grok er navnet på KI-tjenesten til det sosiale mediet X, tidligere Twitter, som ledes av Elon Musk.
Irlands datatilsyn skal undersøke om KI-modellene trenes i tråd med den europeiske personvernforordningen (GDPR).
I fjor startet tilsynet tilsvarende undersøkelser av X, men henla saken da X gikk med på å stanse bruken av slik informasjon. Etter dette har de fortsatt å utvikle KI-modellene sine.
EU truer med toll-opptrapping mot amerikanske nettjenester
Tollkrigen har foreløpig kun rammet vareeksport. Nå truer EU-kommisjonen med toll på tjenester fra teknologiselskaper hvis ikke USA og EU blir enige om toll.
– EU kan fortsatt rekke å etablere toll mot amerikanske tjenester, dersom USA og EU ikke inngår en tollavtale innen de 90 neste dagene, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen til Financial Times.
Hun sier skatt på digitale reklameinntekter kan være et av kommisjonens verktøy. Det vil ramme amerikanske teknologigiganter som Google og Meta, som har store inntekter fra annonser.
En eventuell toll vil bli innført for hele EU, i motsetning til en digital salgsskatt, som reguleres av hvert enkelt medlemsland.
– Bedrifter som tilbyr tjenester gjør det godt i EUs marked. Det store flertallet av disse tjenestene, 80 prosent, kommer fra USA. Så igjen ønsker vi å forhandle fram en løsning som er til det beste for alle, sa von der Leyen.
Torsdag utsatte EU-kommisjonen sitt motsvar på USAs økte tollsatser etter at president Donald Trump varslet utsettelse i 90 dager.
200 millioner kroner delt ut til forskning hos bedrifter
17 bedrifter har fått til sammen 200 millioner kroner til forskning i siste tildeling.
Bedriftene skal blant annet forske på hvordan man kan redusere klimagassutslipp fra betong, hvordan miniorganer i 3D kan brukes for å gi diagnose og behandle sykdommer, og hvordan man kan utvikle systemer for mer effektiv samhandling mellom mennesker og kunstig intelligens, melder regjeringen.
– Disse prosjektene er glitrende eksempler på den store omstillingsviljen og kreativiteten i hele bredden av norsk næringsliv – i alle bransjer og alle typer bedrifter, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.
Mulig storfusjon innen bredbånd i nord
Daglig leder i Teneo, Steffan Larsen, sier til Telecom Revy at de har godt håp om at det vil lykkes å utvikle det de selv kaller Nord-Norges største teleoperatør. Første steg skal være en sammenslåing av Lofotkraft Bredbånd, Trollfjord Bredbånd, Vesterålskraft Bredbånd og Norkraft Fiber. Sammen har disse om lag 33.000 fiberkunder og et par tusen radiokunder.
I en kommentar skriver fagredaktør Arne Joramo i Telecom Revy at det store spørsmålet er om eierne av Teneo (Hadsel kommune, Andøy kommune og Nordkraft) har kapital nok til en slik stor operasjon.
Tussa øker på fiber og IT
Kraft-, IT- og telekom-selskapet Tussa på Sunnmøre har levert et resultat for 2024 som leverer det hittil høyeste utbyttet til eierne: 69,4 millioner kroner. Ved utgangen av 2024 hadde selskapet om lag 18.800 fiberkunder, og driftsinntekter knyttet til IT og fiber på 318,3 millioner kroner, opp fra 283,2 millioner i 2023. Ved inngangen til 2024 hadde selskapet ca. 16.600 fiberkunder, altså en vekst på ca. 2200 fiberkunder.
For fibernett og internett-produkter var omsetningsveksten på 13,3 millioner kroner i 2024, mens IT-tjenester vokste med 20,9 millioner kroner. Hovedkontoret er i Ørsta.
Tussa har 26 heleide kraftverk og er deleier i tre kraftverk. I 2024 gikk driftsresultatet ned for kraftproduksjon og installasjon, men opp innen fiber og IT.
IEA spår doblet strømforbruk fra datasentre på grunn av KI-boomen
Strømforbruket fra datasentre ventes å bli mer enn doblet fram mot 2030, sier Det internasjonale energibyrået (IEA).
Dette skaper store utfordringer for energi- og klimapolitikken, understreker byrået.
Bakgrunnen er den store veksten i bruk av såkalt generativ kunstig intelligens (KI). I 2024 sto datasentre for knappe 1,5 prosent av det globale strømforbruket, men det har økt med 12 prosent i året de siste fem årene. Generativ KI krever enorme mengder datakraft for å behandle informasjon som er samlet i store databaser.
Om utbyggingen fortsetter i dagens tempo øker strømforbruket fra datasentre på verdensbasis til 945 terawattimer årlig innen 2030 – eller 3 prosent av verdens strømforbruk.
I øyeblikket står kull for rundt 30 prosent av strømmen som trengs for å forsyne datasentre, men fornybare energikilder og naturgass ventes å øke sine andeler av dette framover. Likevel vil den store veksten i datasentre likevel uunngåelig føre til økninger i klimagassutslipp knyttet til strømforbruk, mener IEA.
Telenor Sverige lanserer sikkerhetspakker
Stadig flere jobber i et hybrid arbeidsmiljø, ofte på egne enheter. Samtidig øker kravene til datasikkerhet og kontroll. Nå lanserer Telenor Sverige to nye tjenester som kan hjelpe til med å styrke sikkerheten innen bedriften: Secure Mobile og Unified Endpoint management.
Secure mobile identifiserer og blokkerer trusler i sanntid, uavhengig av hvilket nett mobilen henger på. Unified endpoint management lar bedrifter samle håndteringen av datamaskiner, mobiler og nettbrett i en og samme plattform. Det gjør det mulig å sentralt rulle ut sikkerhetspolitikk, oppdateringer og applikasjoner, uavhengig om enhetene er bedriftens egne eller er privat eid. (hf)
IFS verdsatt til 180 milliarder
En nylig endring i eierskapet til IFS, et selskap som leverer programvare rundt sky og industrielle kunstig intelligens-anvendelser, har priset selskapet til 15 milliarder euro, rundt 180 milliarder kroner etter dagens kurs.
Eierne av IFS har vært EQT, Hg og TA Associates. Handelen som nå har skjedd er at Abu Dhabi Investment Authority (Adia) og Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments) har kjøpt seg inn. I tillegg har Hg økt sin aksjeportefølje slik at selskapet har kontroll sammen med EQT. Ifølge en pressemelding fra EQT har IFS hatt en vekst på mer enn 30 prosent det siste året. (hf)
Telia stoppet 30 millioner svindelsamtaler i første kvartal
I løpet av januar, februar og mars stoppet Telia 30 millioner svindelforsøk rettet mot norske mobilkunder. Telias ferske svindelfiltre stopper svindlerne, som nå forsøker nye veier inn til kundene. Resultatet er en sterk økning i problematiske robotanrop fra europeiske numre. Her er oversikten over hva Telia har stoppet.
For årets tre første måneder ser Telia at de ferske filtrene i nettet gjør at svindlerne forsøker nye måter å nå frem til norske mobilkunder på. Eksempelvis lanserte Telia i november sammen med de andre norske operatørene en felles løsning som stopper spoofing, svindelmetoden som innebærer at det originale nummeret det ringes fra «viskes ut» og erstattes med et norsk nummer tilnærmet etter eget ønske. Løsningen er svært effektiv:
– Antall blokkerte spoofing-samtaler går ned sammenlignet med forrige kvartal fordi svindlerne forsøker seg i mindre grad og har begynt å forstå at misbruk av norske nummer ikke fungerer, forteller Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge. – Samtidig registrerer vi en sterk økning i misbruk av europeiske numre som brukes til «robotanrop». Disse fanges opp av vårt wangiri-filter, men noe kan slippe gjennom, og vi advarer nå mot europeiske numre. (hf)
Kina flekser muskler mot Trumps tollmur – begge har mye å tape
Kina svarer med samme mynt på Donald Trumps handelskrig. Men landet har utvilsomt mye å tape, slik amerikanerne også har, mener Kina-forsker.
Fra og med onsdag har Trump-administrasjonen innført 125 prosents toll på varer som Kina eksporterer til USA. Det betyr at kinesiske produkter blir så dyre i USA at salget etter alt å dømme kommer til å stupe.
For få dager siden varslet Donald Trump en tollsats på 54 prosent, men da Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer med 34 prosent, slo Trump på stortromma og dro til med ytterligere 50 prosentpoeng til 104 prosent.
Onsdag kunngjorde Kina at de hever tollen på amerikanske varer til 84 prosent. Trump svarte med å heve tollen på kinesiske varer til 125 prosent
– Hvordan Kina vil reagere videre, er det ingen automatikk i, og det skyldes at de sitter litt i klemma, ifølge seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
– Kina er sårbar
I utgangspunktet reagerte Kina med en forsiktig linje for ikke å provosere Trump, ifølge Gåsemyr, men den forsvant etter forrige ukes tollsjokk i Det hvite hus.
– Nå har det bikket over, og de må vise kraft og vilje. Men Kina er sårbar, og dersom handelen med USA skulle bli et evig problematiserende løp, så har Kina veldig store interesser å tape, sier Gåsemyr til NTB.
USAs nye tollmur har de siste dagene fått asiatiske børser til å rase. I Hongkong åpnet uken med et kursfall på 13 prosent, det største fallet siden Kina overtok territoriet i 1997. I Shanghai var nedgangen på over 7 prosent.
Tirsdag hentet de kinesiske børsene seg inn igjen ettersom Kinas sentralbank sørget for store aksjeoppkjøp for å hindre en videre nedgang. Men onsdag falt kursene igjen.
Samtidig har myndighetene i Beijing gjort det klart at de ikke kommer til å gi seg.
– Hvis USA insisterer på å fortsette på denne måten, kommer Kina til å kjempe til siste slutt, sa en talsperson for det kinesiske handelsdepartementet tirsdag.
– En ryggrad av stål
Det hvite hus svarte med å si at heller ikke Trump kommer til å gi seg.
– President Trump har en ryggrad av stål, og han vil ikke gi etter. Amerika vil ikke bukke under med ham som leder, sa Det hvite hus' pressetalsperson Karoline Leavitt.
Gåsemyr understreker at både USA og Kina har mye å tape på det som skjer, men de har svært ulike interesser knyttet til verdenshandelen.
Mens Kina har et stort handelsoverskudd og er sterkt avhengig av sine eksportinntekter, har USA et stort handelsunderskudd.
Hvis Kina ikke får handelen inn i et mer ryddig spor, kan de tape mye, mener Gåsemyr.
– De er helt avhengig av at verdensøkonomien fungerer. De har ekstremt mye å tape jo større forstyrrelser det blir både i forholdet til USA og rytmene i verdensøkonomien og handel.
– I denne situasjonen ønsker Kina å være rimelig, ryddig, forutsigbar, ansvarlig og voksen.Alle de tingene som Trump anklages for ikke å være. Så de må balansere alle disse hensynene, og også tenke lenger fram i tid. Det gjør Kina mye mindre 'trigger-happy' enn hva USA er, mener Nupi-forskeren.
I skvis mellom USA og Kina
Også andre asiatiske land er hardt rammet av USAs tollmur.
– Trumps såkalte gjensidige tollsatser har rammet Sørøst-Asia spesielt hardt. De har skapt kaos i landenes kortsiktige økonomiske planer, undergravd grunnlaget for deres langsiktige utviklingsmodeller og dyttet dem ytterligere inn i et ubehagelig samarbeid med Kina, deres største handelspartner, skriver Ben Bland, programdirektør for Asia og Stillehavet i Chatham House, i en kommentar.
Flere asiatiske land, som Malaysia og Vietnam, har etter kunngjøringen tilbudt seg å kjøpe flere varer fra USA og senke tollsatsene på amerikansk import.
Men de presses også fra Kina som ønsker seg større markedstilgang i land som er avhengige av kinesiske investeringer i infrastruktur.
Det skaper frykt for at markedene vil flomme over med kinesiske varer og ødelegge landenes egen industriproduksjon.
Stenger smutthull
Analytikere peker også på at de høye tollsatsene mot andre land i regionen, rammer Kina indirekte. Det skyldes at kinesiske selskaper tidligere har flyttet produksjonen til blant annet Vietnam for å unngå tollen som Trump innførte mot Kina i 2018.
Nå vil det ikke lenger være mulig å bruke denne døren inn til det amerikanske markedet.
– Dette representerer et frontalangrep på Beijings utvidede forsyningskjede, sier Stephen Innes fra investeringsselskapet SPI Asset Management til BBC.
– Vietnam og andre land i regionen blir skadelidende i det som ser ut til å bli den mest aggressive omleggingen av amerikansk handelspolitikk på en generasjon, føyer han til.
Tollen rammer imidlertid også store amerikanske selskaper, som Apple, Intel og Nike, som har etablert store fabrikker i Vietnam.
Ute etter Kina?
Hvorvidt handelskrigen først og fremst er et frontalangrep på Kina, er Gåsemyr ikke sikker på.
– Jeg vet ikke om Trump i seg selv er så opptatt av Kina eksplisitt, men mange rundt ham er det, sier Gåsemyr. Han viser til at flere av Trumps nærmeste rådgivere er såkalte Kina-hauker.
Samtidig er det andre som har sterke interesser knyttet til Kina, blant dem Tesla-sjef Elon Musk.
Konflikten resulterte denne uken i åpen skittkasting mellom Musk og Peter Navarro, en av Trumps nærmeste økonomiske rådgivere.
– Navarro er dummere enn en sekk med murstein, skrev Musk på X tirsdag, dagen etter at Navarro hevdet at Musk ikke produserer biler, men bare setter sammen bildeler laget i andre land.
Ifølge Gåsemyr er det for tiden vanskelig å vite hva som styrer amerikansk utenrikspolitikk eller hvor strategisk dette er.
– Den blir til dag for dag. Ingen vet, med mindre det sitter en masterhjerne et sted inne i USA og drar i trådene. Det er et stort spørsmål hvor mye av dette som er gjennomtenkt, og hvor mye systematikk som ligger bak det som gjøres, mener han.