SAS innfører Musks Starlink
I slutten av 2025 skal alle SAS-fly få Starlink-internett. Alle medlemmer av flyselskapets bonusprogram får dermed gratis wifi på flygningene.
– Vi setter en stopper for frustrerende avbrytelser og innleder en ny æra av tilkobling. Enten du flyr over Atlanteren eller Nordsjøen, kan våre passasjerer nå stole på en forbindelse som er like stabil og sømløs som den er rask, sier kommersiell direktør i SAS, Paul Verhagen, til E24.
Planen er at man skal kunne benytte internett gjennom Starlink på flere enheter samtidig, hele flygingen gjennom.
Starlink-systemet består av tusenvis av satellitter i lav bane rundt jorda. Tjenesten er levert av SpaceX, som eies av Elon Musk.
Kinesisk KI-app går forbi ChatGPT på Apple-liste
Det kinesiske selskapet DeepSeeks kunstig intelligens-chatbot har steget til topps på listen over nedlastede apper til Apple-produkter – og gått forbi ChatGPT.
Mandag morgen var appen DeepSeek så populær at den hadde tatt over førsteplassen på listen over gratisapper til Apple i USA.
I Norge ligger den mandag formiddag på en tredjeplass – rett bak ChatGPT fra det amerikanske selskapet OpenAI.
DeepSeek ble utviklet av en oppstartsbedrift i den kinesiske byen Hangzhou, kjent for sine mange teknologiselskaper. KI-chatboten er tilgjengelig både som app og i nettleser, og kan gjøre mange av de tingene dens vestlige konkurrenter kan. Den kan kommunisere på mange språk, men sier selv til nyhetsbyrået AFP at den er best på kinesisk og engelsk.
DeepSeek hevder de bare har brukt 5,6 millioner dollar på å utvikle KI-modellen, noe som er småpenger sammenlignet med milliardene amerikanske teknologiselskaper kaster inn i KI.
Sintef feirer 75 år med forskning
Visste du at airbagsensoren, karbonfangst og hjertet i mobilen din er norsk? Nå feirer Sintef 75 år med forskningsgjennombrudd.
Fra utviklingen av airbag og pasientregistre til mobilteknologi som binder verden sammen – Sintef har i 75 år vært en drivkraft bak teknologi og innovasjon som preger hverdagen vår. Nå markeres jubileet blant annet med festforestilling, boklansering og utstilling, skriver forskningsbedriften.
Sintef forsker på alt fra kreftmedisin til strømnett. Historien om Sintef er en fortelling om livsviktig teknologi som har formet Norge og hatt stor betydning i verden. Fra sin beskjedne start som et lite oppdragskontor for Norges tekniske høgskole (NTH/dagens NTNU) har Sintef vokst til å bli et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter, skriver Sintef om seg selv.
Reliance bygger verdens største datasenter
Byen Jamnagar i India vil bli hjemsted for verdens største datasenter, ifølge planene til Reliance Industries, Indias mest verdifulle selskap.
Reliance er eid av milliardæren Mukesh Ambani, og eier blant annet teleoperatøren Reliance Jio. Planen nå er å bygge et datasenter med en kapasitet på tre gigawatt. Det er betydelig større enn Microsofts 600 megawatt datasenter i Virginia i USA, som i dag er verdens største, ifølge Computerworld Danmark, som siterer Bloomberg.
Reliance vil drifte datasenteret med energi fra et nærliggende energikompleks som kombinerer sol, vind og hydrogenkraft. Reliance samarbeider med Nvidia om å utvikle AI-infrastruktur i India.
5G endrer smarte byer som Helsinki og Tampere
Bloggeren Lakisha Davis skriver i en artikkel på Metapress at utrulling av 5G har gjort det mulig for Helsinki å styre offentlig transport med minimale forsinkelser, bygge et 5G-drevet overvåkingssystem og smart energihåndtering som reduserer unødig bruk av energi.
I den finske byen Tampere har 5G gjort det mulig å teste autonome busser, bygge avanserte monitorsystemer i bygninger som reduserer vedlikeholdskostnader og danne et økosystem av oppstartbedrifter.
Barn trenger ikke internett i lomma
Foreldre trenger tydelige råd om barn og skjermbruk, ikke mumlete anbefalinger som ingen oppfatter, skriver forfatter og medieviter Maja Lunde i en kronikk hos NRK.no.
– Regjeringen må umiddelbart gå ut med svært tydelige anbefalinger for barn og unges skjermbruk, skriver Lunde. Hun viser til Sverige, der de har innført nasjonale skjermråd, og kaller barn og unges skjermbruk for et helsespørsmål.
Medietilsynets undersøkelser viser at mange barn får slippe til på sosiale medier før foreldrene egentlig ønsker. Hvorfor? Fordi de frykter at «alle andre» er der. Barn og unge bruker stadig mer av fritiden sin på algoritmestyrt innhold. Resultatet er en hel generasjon som sitter for mye stille, sover for lite, leker for lite og som sliter med dårligere psykisk helse og lavere skolemotivasjon.
KI-advarsel fra Elton John og Paul McCartney
Musikkveteranene Elton John og Paul McCartney advarer britiske myndigheter om trusselen kunstig intelligens (KI) kan utgjøre for artisters opphavsrett.
Regjeringen til statsminister Keir Starmer vurderer å endre opphavsrettsloven og tillate KI-utviklere å bruke komponisters innhold på nettet som hjelp i utviklingsarbeidet, med mindre rettighetshaverne aktivt motsetter seg det.
Kritikerne stiller spørsmål ved hvordan artister skal kunne overvåke hva som skjer med verk som ligger ute og velge bort de mange KI-utviklernes programmer.
– Hjulene er i bevegelse for å tillate KI-selskaper å overkjøre de tradisjonelle opphavsrettslovene som beskytter artisters livsgrunnlag. Det vil gi globale teknologiselskaper gratis og enkel tilgang til artisters verk for å trene opp kunstig intelligens og skape konkurrerende musikk, sier Elton John til The Sunday Times.
– Beskytt de kreative tenkerne
Også Paul McCartney ber regjeringen tenke over planene sine.
– Om dere legger fram et lovforslag, så sørg for å beskytte de kreative tenkerne, de kreative kunstnerne, ellers kommer dere til å miste dem, sier han i et intervju med kringkasteren BBC.
– Sannheten er at pengene ender opp et sted. Noen får betalt, så hvorfor skulle ikke det være han fyren som satte seg ned og skrev Yesterday, sier McCartney og viser til Beatles-låten som er en av de sangene i verdenshistorien det er laget flest coverversjoner av.
KI bidro til Grammy-nominasjon
Samtidig er han ikke helt avvisende til KI. I 2023 brukte han og Beatles-trommis Ringo Starr kunstig intelligens til å «hente ut» avdøde John Lennons stemme fra en demoinnspilling av låten «Now and then», som senere ble nominert til to Grammy-priser.
– Jeg synes KI er fantastisk og kan gjøre mange gode ting, men den skal ikke brukes til å flå kreative mennesker, sier musikklegenden.
Stresstest av sosiale medier foran valget i Tyskland
EU-kommisjonen skal organisere en stresstest av sosiale medier før valget i Tysland for å hindre desinformasjon.
Microsoft, Tiktok, Linkedin, Google, Snap, Meta og X skal alle ta del i stresstesten, sier en talsmann for kommisjonen.
Formålet for testen er å sjekke om plattformene er godt nok forberedt på å hindre desinformasjon eller misbruk av sine systemer.
Det er Tyskland som har bedt om testen, som skal gjennomføres innen 31. januar. I Tyskland er det valg 23. februar.
EU-kommisjonen har tidligere startet flere granskinger av milliardæren Elon Musks meldingstjeneste X for brudd på EUs lov om digitale tjenester (DSA).
Om plattformene ikke respekterer loven, kan de ilegges hard straff, inkludert bøter på 6 prosent av sin totale globale omsetning.
Ericsson forklarer Trump-donasjon: – Må være en del av det amerikanske økosystemet
– Vi må kunne samarbeide med hvem som helst som sitter i Det hvite hus, sier toppsjefen i Ericsson, som ga flere millioner kroner til Donald Trumps innsettelse.
Donasjonen på 5,5 millioner svenske kroner har utløst reaksjoner blant de ansatte, ifølge en fagforeningsleder som Dagens industri har snakket med.
Men toppsjef Börje Ekholm forsvarer beslutningen. Han konstaterer at verden ser noe annerledes ut enn for noen år tilbake.
– Vi må være en del av det amerikanske økosystemet. Hvis ikke finnes ikke Ericsson, sier Ekholm til nyhetsbyrået TT.
Han peker også på det pågående teknologikappløpet mellom USA og Kina.
– Vi har en veldig stor markedsandel i USA og må kunne samarbeide med hvem som helst som sitter i Det hvite hus.
Videre påpeker han at geopolitikken for tiden endrer seg i høyt tempo. Ifølge Ekholm spiller geopolitikken en helt annen rolle enn for fem år siden.
Ifølge Dagens industri har Ericsson aldri tidligere gitt penger til en presidentinnsettelse i USA på denne måten. En lang rekke amerikanske selskaper ga også penger til innsettelsen. Det samme gjorde svenske Spotify.
Telia håver inn milliard på salg av Marshall
Telia Company selger sin aksjepost på 9,6 prosent i Marshall Group til HongShan Group for 101 millioner euro (1,2 milliarder kroner). Salgssummen vil de bruke på å redusere gjeld.
Andreas Ekstrøm, direktør for oppkjøp i Telia Company, sier at Marshall Group er et spennende selskap med produkter som er populære over hele verden og som også Telia selger i sine butikker.
– Vi ble eier i Marshall Group gjennom en tidlig investering i Zound Industries i 2014 og har vært en aktiv minoritetseier. Dette er rette tid for å selge, for Telia prioriterer nå vår kjernevirksomhet.